A Fidesz egyetlen célja: a független polgármester menesztése
Közélet
2011. jún. 30.

<p><strong> </strong>A Fidesz-frakció két hete visszautasította Tétényi Éva kiegyezési javaslatát, amelynek megbeszélésére nyílt fórumon lett volna lehetőségük. Majd frakcióvezetőjük írásban jelezte, hogy zárt ajtók mögött sem kívánnak tárgyalni Esztergom jövőjéről. A fideszesek a most szerda esti kabinetülésen sem jelentek meg, ahol az általuk állandóan hangoztatott együttműködésről esett volna szó. Ebből egyértelműen az következik, hogy ahogy eddig sem, úgy ezután sem hajlandók együtt dolgozni a város 2/3-os többséggel megválasztott független polgármesterével.</p>
<p> </p>

Esztergom lakosságát az elmúlt kilenc hónapban sorozatosan érték a helyi Fidesz-frakció büntető döntései, alkotmányellenesen hozott rendeleteik és határozataik pedig az adósságrendezési eljárás törvényes lefolytatását kérőjelezik meg. A minden hatás- és jogkörétől megfosztott, ám városáért felelősséget érző polgármester ebben a helyzetben csupán egyet tehet, hogy megállítsa ezt az öncélú ámokfutást: nem ad további lehetőséget e gyakorlat folytatására.

Az esztergomi polgárok tavaly október óta többször kifejezték szándékukat, hogy új választást szeretnének, azonban az Orbán Viktornak eljuttatott 7519 aláírás a mai napig válasz nélkül maradt. Az erkölcs és az igazságosság érvényre juttatására az összes jogi lehetőség kimerítése után már csak az erőszakmentes polgári engedetlenség marad. A polgármester a város gazdasági helyzetének megoldása érdekében egy napirendi pont tárgyalásával tart testületi ülést mindaddig, amíg a választópolgárok demokratikus jogai érvényre nem juthatnak.

A Fidesz-frakció együttműködésének hiányában immár 9 hónapja húzódó fontos döntések elmaradása mellett nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a „tízek” február óta a polgármester eltávolítását készítik elő. Ezt a döntést azonban csak képviselő-testületi ülésen lehet meghozni. A kétharmados erőpolitizálás minden akaratot véghezvisz, így könnyen előfordulhat, hogy az alpolgármester megválasztásával a polgármester leváltása is megtörténik.

Nem jobb a helyzet más területen sem, a pénzügyi bizottságban csak fideszesek ülnek, és egyetlen más bizottságban sem működik a civil kontroll. Az előterjesztésekben ezért nem érvényesülhet a választópolgárok akarata. A jegyzőt sem lehet felelősségre vonni, mivel éppen az a testület választotta meg őt aggályos körülmények között, amely szó nélkül tűri a hivatal teljes szétbomlasztását, és asszisztál a polgármester mindennapi munkájának ellehetetlenítéséhez. A további testületi üléseknek a fidesz részéről egy fő célja van: Meggyes Tamás diktatórikus hatalmának biztosítása.

 

Esztergom, 2011. június 30.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-Kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

(forrás)