Elsőfokú ítélet: nem tudni miért volt hajléktalan Meggyes Tamás
Közélet
2011. jún. 20.

<p>Elsőfokú ítéletet hirdetett a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság egy Meggyes által Nyíri Attila és a Szeretgomot kiadó PILAR Kft. ellen indított perben. A bíróság egy pontban helyt adott Meggyes keresetének, és arra kötelezte a Szeretgomot, hogy egy éven keresztül a kezdőlapján jelentessen meg egy nyilatkozatot arról, hogy Meggyes Tamás hajléktalanságának nem adóelkerülés volt a célja.</p>

Az ítélet szerint valótlan állításnak minősült az, amit még "Zsák" nevű felhasználónk írt le egy korábbi (azóta már eltávolított) cikkében:

"Etikai okokra hivatkozik az a polgármester, aki annak idején azért nevezte magát hajléktalannak, hogy ne kelljen annak a városnak adót fizetnie, amelyiknek most vezetője!"

Az ítélet szerint: a felperes nem vitatta, hogy lakcím nélküli állampolgár volt egy rövid ideig, azonban ezen valós tényből mégsem következik, hogy ennek az adóelkerülés lett volna az oka.

Ez a mém egyébként a Népszabadság egy 2004-es cikkéből származik: http://www.nol.hu/archivum/archiv-143943

"1998-ban hajléktalanként jelentkezett be szavazni, mert mint az akkori, pártok által delegált szavazatszámláló bizottság tagjainak elmondta, az akkori városnak nem kívánt adófizető polgára lenni."

 

A Szeretgom keresi az(oka)t a szavazatszámláló bizottsági tago(ka)t, aki(k) fültanúja volt(ak) az esetnek. Igaz a pert Meggyes nagyrészt így is elvesztette, de sokkal biztosabb lenne a fellebbezés, ha a birtokunkban lenne a 2004-es cikk alapjául szolgáló tanúvallomás is.

(forrás)