Európa Nap Párkányban
Kultúra
2011. máj. 5.

<p>Esztergom városa is képviselteti magát a május 8-án, Párkányban megrendezett Európa Napon.</p>

A Duna túlpartján elterülő testvérvárosunk rendkívül színvonalas programokkal készül a jeles eseményre. Reggel 9.00-tól késő estig számos fellépő - köztük 21.00-tól a Ghymes együttes-  szórakoztatja a rendezvényre látogatókat. Egész nap kirakodóvásár, kiállítások, borsétány várja a párkányi Duna – parton és Főtéren járókat.. Az éhes vendégek a bográcsos főzőverseny résztvevőitől  kaphatnak kóstolót. Aki mozogni szeretne, az délelőtt a Vadas Termálfürdőben családi úszóversenyen, vagy a Párkányból induló és érkező, de a Mária Valéria hídon az Erzsébet parkot megkerülő futóversenyen hódolhat az egészséges életmódnak.

Városunkból többek között futók, kézművesek és „ínyencmesterek” vesznek rész az eseményen. Futóink a Párkány-Esztergom távon mérettetik meg magukat, kézműveseink kiállítanak a párkányi kirakodóvásáron. A bográcsos főzőversenyen hét esztergomi csapat vesz részt. A Szentgyörgymezői Olvasókör több kondér alá is begyújt majd, valamint ők biztosítják azt az óriás üstöt is amelyben Tétényi Éva, Esztergom város polgármestere önkéntesekkel és a Nőklub tagjaival rotyogtatja a hozzávalókat. Az európai sokszínűséget erősíti a szlovák, magyar ételek mellett  az esztergomi Ruszin kisebbség részvétele is a kulináris viadalon.

 

Május 9-ét nevezhetjük Európa Nemzeti Ünnepének is. 1950 május 9-én a Győzelem Napja alkalmából Franciaország akkori külügyminisztere, Robert Schuman, egy Európa újjáépítését, felvirágoztatását szolgáló szándéknyilatkozatot tett közzé, amelynek első lépése egy közös cél kitűzése volt. Ennek eredményeképpen jött létre először az Európai Szén és Acél Közösség, majd az Európai Gazdasági Közösség és végül 1992-ben a Maastricht-i szerződéssel az Európai Unió. Ma már Európa szerte számos helyen - mint az Unióhoz vezető első szimbolikus lépést - megünneplik Május 9-ét.

(forrás)