„Együttműködünk, de nem bízunk benne”
Közélet
2011. ápr. 14.

<p>Így lehetne összegezni azt a sajtótájékoztatót, amelyet szerdán tartott az esztergomi Fidesz-frakció Budapesten. Az ő együttműködésük csak üres szólamokban nyilvánul meg, hiszen az elmúlt hat hónapban minden cselekedetük vagy a Meggyes-féle hatalom bebetonozásáról, vagy a város és a polgármester ellehetetlenítéséről szólt.</p>

A statisztika

A Steindl Balázs vezette Meggyes-csoport az elmúlt félévben összesen 7 testületi ülést hiúsított meg az együttműködés szellemétől áthatva. Tétényi Éva polgármester közel 400, a város sorsát befolyásoló előterjesztéséből 255-öt úgy sepert le az asztalról a frakció, hogy azokról még vitatkozni sem volt hajlandó. Az utolsó testületi ülésen, amelyet megtartott a polgármester március 17-én, és amikor betelt a pohár, 33 előterjesztésből összesen hármat voltak hajlandók tárgyalni a fideszes képviselők, melyet a Széchenyi téri kivetítő előtt közel 300 esztergomi pfújolva nézett végig. A Meggyes-féle nemzeti együttműködés legkirívóbb példája az volt, amikor a január 20-ai képviselő-testületi ülésen 42 előterjesztésből összesen egyet voltak hajlandók napirendre venni és megtárgyalni Steindl Balázsék.

 

Helyi közlekedés - végveszélyben

A helyi buszközlekedés ügyének rendezését először 2011. január 14-én, majd január 20-án tűzte napirendre a polgármester, de Steindl Balázs azokat még az ülés elején kihúzta a lsitáról. Ezután még kétszer, február 3-án, majd március 17-én próbálta meg a testülettel tárgyaltatni az égető kérdést Tétényi Éva, de a Meggyes-csoport továbbra sem volt hajlandó napirendre tűzni azt. Április 3-án aztán robbant a bomba, a Vértes Volán jelezte, hogy háromévi nem fizetés után megelégelte a helyzetet. Steindl Balázs szerint a hibás természetesen a polgármester-asszony.

 

Szemét-ügy

Az országban egyedülálló módon, immár ötödik éve törvénysértő szemétdíj-rendelet módosítását gondos előkészítés után ebben az időrendi sorrendben tűzte napirendre Tétényi Éva, és döntött minden esetben másképp a Meggyes-csoport:  2010. december 16., 2011. január 14., 2011. január 20., 2011. február 3., 2011. március 10., 2011. március 17. Jelenleg a város ott tart, hogy – mivel az illegális szemétlerakók felszámolására 0 forintot szánt a frakció – a polgárok és civil egyesületek rendeznek takarítási hétvégéket környezetük rendbetételére, a fizetési morál megromlott, az utcák szemetesek.

 

Piac, nem piac

A belvárosi piacon immár harmadik hónapja a helyi kisvállalkozók szedik be a kötelező helypénzt egymástól, - eddig közel 3 millió forintot fizettek be az önkormányzat kasszájába – ők takarítanak, tartanak rendet, fizetik a kötelező mellékhelyiségek költségeit. Eközben a Meggyes-csoport októberben elrendelt hivatali létszámstopja miatt nincs piacfelügyelet, illetve egyetlen ember látja el a harmincezres Esztergomban a közterület-felügyeleti feladatokat. Az e témában különböző variációkban előterjesztett polgármesteri javaslatokat január 14. és március 17. között a frakció 8 alkalommal– nyílván a „város érdekében” – még

az ülés előtt levette a napirendről.

 

Kötelező testnevelésórák – háttér nélkül

A városban hatalmas port felverő és ellenérzéseket kiváltó, az önkormányzati fenntartású iskolákban a mindennapos testnevelésórát kötelezővé tévő rendelet régóta borzolja a kedélyeket szülők és tanárok között egyaránt. Ezért, illetve a technikai háttér bizonytalansága miatt szerette volna Tétényi Éva napirendre tűzni a kérdést, amelyet – az Esztergomban immár szokásos forgatókönyv szerint - 2010. november 18. és 2011. március 17 között kilencszer próbált a testület elé vinni a polgármester. A Steindl Balázs vezette frakció érdemi vita nélkül mindannyiszor leseperte az asztalról az előterjesztést.

 

Parkolás – hibás rendszer

Az előző önkormányzat egyeztetéseket kikerülő technikája miatt okoz gondot évek óta a városi parkolási rendszer, amely más településekkel ellentétben Esztergomban minimális hasznot termel. A belvárosi kiskereskedők és polgárok már a Meggyes vezette önkormányzatnál megpróbáltak ésszerű megoldást találni a rendszer hibáira, azonban süket fülekre találtak. Tétényi Éva ezt az ügyet „csupán” négyszer próbálta a testület elé vinni – sikertelenül. A Meggyes-csoport által „elfoglalt” városi holding, a Strigonium Zrt. pedig asszisztál az ügy elmismásolásához, ahogy a cég által közpénzből kiadott újság is messze jár a kiegyensúlyozottságtól.

 

Ez az „együttműködés” odáig fajult, hogy 2011. április 12-én a Fidesz-frakció és a Vállalkozók Pártjának képviselője által törvényellenesen – a polgármester nélkül – megtartott, általuk „testületi ülésnek” vélt munkaértekezleten a város életében sorsdöntő rendeletet alkottak. Az adósságrendezési eljárás alapjául szolgáló úgynevezett reorganizációs terv ily módon történő tárgyalása a vagyonfelosztásba taszítja a várost.

Esztergom, 2011. április 14.

Tétényi Éva

Esztergom polgármestere

 

(forrás)