Milyen lehet részvételi demokráciában élni?
Közélet
2011. jan. 30.

<p>Kívülállóként érdeklődéssel követem az esztergomi eseményeket.</p>
<p>Úgy látom, hogy a város közössége nagy előrelépést tett és az együttműködés egy magasabb szintjére lépett.</p>
<p>Egy lehetséges fejlődési útvonalra szeretném most felhívni a  figyelmet.</p>

Magyarországon létezik egy olyan település, amelynek  lakosai közös akarattal egy új típusú intézményrendszert hoztak létre azért, hogy mindenki közvetlenebb  részvételi, döntési és cselekvési lehetőséget kapjon.

A Magisztrátusnak elnevezett intézménynek az önkormányzati  képviselőkön  kívül többek között egy kétszer akkora létszámú Civil Fórum is a tagja.

A Magisztrátus a hatalommegosztás intézménye is, hiszen az önkormányzati  képviselő-testület önként átadott kompetenciákat a Magisztrátusnak.

Nem a  megválasztott képviselő-testületnek van tehát 4 évre egy városa, hanem a települést érintő kérdéseket konszenzusra törekedve a mindenkivel megosztott információk alapján a közösség együtt hozza meg. Az eredmények magukért beszélnek.

Az új demokrácia műhelye Aba településén működik, immár 5. éve. Látogassatok el a honlapjukra, sok érdekes és hasznos tapasztalatra tehettek szert.

Abán a polgármester kezdeményezésére került bevezetésre a részvételi demokrácia,  Európa több nagyvárosában viszont erős civil nyomás kényszerítette ki azt.

Az abaiak életébe ez a rövidfilm nyújt bepillantást. ( a link a www.tisztahangok.hu civil rádió honlapjára mutat, a kisfilm a legfrissebb műsoraink alatt található.  )

 

Ha a médiában nem hallottatok még a részvételi demokráciáról, akkor az  nem a véletlen műve...

 

(forrás)