Esztergomi tagja is van a Közszolgálati Kuratóriumnak
Közélet
2010. nov. 12.

<p>Múlt hét pénteken tettek esküt a négy közszolgálati médiumot felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjai pénteken a Parlamentben, Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke előtt. Az egyik tag egy esztergomi ügyvéd, a Polgári Esztergomért Egyesület tagja, Ilosvai Gábor.</p>

A kinevezésről szóló okmányt a médiatanács jelöltjeként Balogh László, a kuratórium elnöke és Ilosvai Gábor, míg a Fidesz delegáltjaként Bencze Izabella, László Miklós és Varga Szilvia, a Jobbik küldöttjeként Silhavy Máté, az LMP delegáltjaként Németh Vladimir, az MSZP részéről Kránitz László írta alá. A tagok megbízatása kilenc évre szól.

Jakab István parlamenti alelnök köszöntő beszédében a tagoknak sikeres munkát kívánva azt mondta: hiszi, hogy a testület minden tagja a legnagyobb odaadással fogja végezni feladatát Az eseményen Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, valamint Mesterházy Attila, az MSZP elnöke gratulált a kinevezett tagoknak és az elnöknek.

Az Országgyűlés október 11-én választotta meg a nyolctagú testület hat tagját. További egy tagot, illetve az elnököt a médiatanács jelölte.

A kuratórium gazdálkodik a közalapítvány vagyonával és jogkörébe tartozik a Magyar Televízió (MTV), a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda (MTI) zártkörűen működő nonprofit részvénytársaságok vonatkozásában a közgyűlés jogainak gyakorlása. Hatáskörébe tartozik a közszolgálati részvénytársaságok vezérigazgatóinak kinevezése is, illetve munkaviszonyuk megszüntetése; a testület gyakorolja a vezérigazgatók felett a munkáltatói jogkört.

Ilosvai Gábor korábban az MTI Tulajdonosi Tanácsának Testületének tagja volt. A Fidesz jelöltjeként a 2009 júniusi kinevezésről szóló országgyűlési szavazáson 363 igen és Meggyes Tamás egyetlen "nem" szavazatával választották a Testület tagjává.

(forrás)