Vargyasra évi 9,5 milliót költünk
Közélet
2010. nov. 4.

<p>A Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság elmúlt évekbeli határozatai között is ragyogó gyöngyszemeket lehet találni. Végre megtudhatjuk mennyi is az annyi Vargyassal kapcsolatban. A kastély kezelésére minden évben 9,5 millió forintot utalunk át a romániai cégnek. Cserébe nem tudni mit kap a város - nem úgy tűnik, mintha az ingatlan hasznosításának bármilyen nyeresége, vagy akár bevétele lenne.</p>

Évente 9,5 millió forintot fordítunk a vargyasi kastélyra, melynek megvásárlásával az előző városvezetés célja az volt, hogy olcsó szálláslehetőséget adjon a város diákjai, polgárai számára Erdélyben, erősítve ezzel a kapcsolatokat Esztergom és Székelyföld között. A kastély jelenleg sem tölt be ilyen funkciót, a 2005-ös adásvétel óta állagmegóvási és tervezési munkák folytak csupán, az évi 9,5 millión túli forrásokból.

A Vargyastól nem túl messze lévő Tusnádfürdőn 8,5-10 euró / fő / éj áron már meg lehet szállni jó minőségű vendégházakban, panziókban. A kastély fenntartására 2007-ben, 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben összesen 38 millió forintot költhetett Esztergom a lenti határozatok szerint. Ebből körülbelül 15 ezer vendégéjszakát lehetett volna finanszírozni Erdélyben - vagyis nem luxus, de elfogadható körülmények közé egy hetes erdélyi osztálykirándulásra lehetett volna küldeni 2 ezer diákot és kísérőit. Ha 50% önrészt feltételezünk, és az önkormányzat csak 50%-ig dotálja a szállásköltségeket, akkor ez már 4000 esztergomi erdélyi elszállásolását tette volna lehetővé.

Biztos, hogy a saját kastély vásárlása és fenntartása a legalkalmasabb a  deklarált célok eléréséhez?

 

3/2007. (I. 10.) PETB határozat

1. A Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság egyetért azzal, hogy az Önkormányzat elfogadja az Esztergom S.R.L. határozat mellékletét képező, Esztergom Város Önkormányzata által nyújtott támogatás felhasználásáról szóló jelentését.

2. A Bizottság egyetért azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata az Esztergom S.R.L.-lel (Románia, Vargyas, Fő u. 205.) a vargyasi Daniel-kastély kezelésére a román jogszabályoknak megfelelő szerződést kössön határozatlan időre. A szerződés alapján járó díj évente 9.500.000,-Ft (37.402 EUR), melyet euroban szükséges teljesíteni két egyenlő részletben. Az első részlet minden év január 31-ig, a második minden év június 30-ig esedékes. Ezen összeggel az Esztergom S.R.L. a tárgyévet követő január 20-ig köteles elszámolni.

A Bizottság a polgármester útján felkéri a jegyzőt, hogy a fenti megbízási díj fedezetéről, azaz a 37.402 EUR (9.500.000,-Ft) biztosításáról gondoskodjon a mindenkori évi önkormányzati költségvetési rendelet tervezése során.

A Bizottság felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester

Határidő: a támogatási szerződés megkötésére: a döntést követő 30 napon belül

 

270/2007. (V. 23.) PETB határozat

A Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy az Esztergom S.R.L-ben (székhely: Vargyas Románia, Fő út 205.) lévő üzletrészét minimum a könyv szerinti értéken – figyelemmel a társaság részvényeinek névértékére - apportálni kívánja a Strigonium Zrt-be. Hatalmazza fel a polgármestert a döntés közgyűlés elé terjesztésére, valamint a határozattal kapcsolatos okiratok aláírására.”

Felelős: Petrovics János PETB elnök

Határidő: a Képviselő-testület tájékoztatásáért a következő testületi ülésen

 

76/2008. (III. 5.) PETB határozat

A Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy a határozat melléklete szerinti tartalommal hagyja jóvá az Esztergom S.r.l. 2007. évi beszámolóját 175.071 RON (cca. 14.005,68 eFt) mérlegfőösszeggel, 120.533,23 RON (cca. 9.642,66 eFt) saját tőkével és 54.138,56 RON (cca. 4.331,08 eFt) eFt mérleg szerinti eredménnyel, és a nyereség eredménytartalékba történő helyezéséről döntsön.

Felelős: dr. Osvai László levezető elnök

Határidő: a Képviselő-testület tájékoztatásáért a következő testületi ülésen

(forrás)