Kárpáti Tamás festőművész kiállításának megnyitója
2010. 07. 24. 16:00

Keresztény Múzeum

Tisztelettel meghívjuk
2010. július 24-én, szombaton 16 órára

KÁRPÁTI TAMÁS

Munkácsy-díjas festőművész
kiállításának megnyitójára
a Keresztény Múzeum földszinti termeibe

A kiállítás megnyitja
Wehner Tibor
művészettörténész

Közreműködnek
Dávid Zsuzsanna
és Jászberényi Edina,
az esztergomi Zsolt Nándor
Zeneiskola tanárai

 

K e r e s z t é n y  M ú z e u m
E S Z T E R G O M


„Szigetszerű, magányos jelenség, pedig látszólag minden olyan szabályszerű. A festői, grafikai és szobrászati eszközök szokványosak: olaj, vászon és fatábla, pasztell, tus és papír. Nincs formabontás, nincs új anyag vagy merész mediális kalandozás, még a képsík sem megbontott: keretezettek, a fal síkja elé függesztettek, hagyományos megjelenésűek és formátumúak a képek …

… e festészet lényegi dilemmája, feszült drámája a megtestesülés és a tragikus végzet. És nincs – mert nem lehet – végleges, pontos, határozott válasz, nincs döntés: a lét és nemlét, az isteni kegyelem és a végleges elhagyatottság határvonalán egyensúlyozón, a végletek esélyeit azonos súllyal hordozón jelennek meg a természet-egyedek, a bibliai jelenetek átszellemült alakjai s a hétköznapinak vélhető, látszólag történészek nélküli, de a történészeket mégis feltételező állapot-jelenségek."
Wehner Tibor

 

„A délutáni fényeket szeretem, amikor elhamvadnak a formák, amikor kezdenek kevésbé konkréttá válni az alakzatok, amikor a tárgyak tárgyiassága kezd megszűnni és talán a lelkük jön elő.”
Kárpáti Tamás

(Részletek a T-Art Alapítvány által 2010-ben Budapesten kiadott „Kárpáti Tamás” című monografikus albumból)