Újabb sajtópert vesztett a díjnyertes Hídlap
Közélet
2009. nov. 25.

<p>A Hídlapot elsőfokon sajtóhelyreigazításra kötelezte a Meggyes Tamás október 16-i beszédében elhangzott, és a Hídlap október 24-i számában megjelent, Kovács Gáborra vonatkozó hamis tényállítások miatt a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság.</p>

A sajtóperen túl az "Esztergomi hullámvasút" c. cikk, Meggyes Tamás és Knapp János Pál beszéde, a tüntetésen látható transzparensek, valamint a tüntetésről szóló ETV tudósítás miatt több büntetőügy is indult a Hídlap, a polgármester, az alpolgármester, az ETV és további ismeretlen tettesek ellen.

Időközben a Hídlap kategóriájában az ország harmadik legjobb vidéki folyóiratának címét kapta meg a Studio Metropolitana Városfejlesztő Műhely „Pátriánk" Helyi Sajtó Díj versenyén a beérkezett közel száz kiadványból. Az alábbiakban a sajtóközleményből idézünk:

Az esztergomi Hídlap előkelő harmadik helye azt a több éves munkát ismeri el, amelyet a lapba fektettek az itt dolgozó szakemberek: újságírók, tördelők, szerkesztők, kiadóvezetők, de sikeres munkájuk elengedhetetlen feltétele volt, hogy Esztergom városa végig kiállt az idén hatodik születésnapját ünneplő Hídlap mellett.

A lap Meggyes Tamás polgármester ötlete alapján jött létre, szorosan kapcsolódva az akkortájt formálódó Ister-Granum Eurorégióhoz. A polgármester elképzelése szerint a régi Esztergom vármegye területén létrejött új kulturális és gazdasági szövetség napilapjaként az első hivatalos példány 2003. szeptember másodikán jelent meg. A nyolc oldalas, A3-as formátumú laphoz előbb csak az újságárusoknál, illetve előfizetés útján lehetett hozzájutni, majd az első formai frissítést követően Magyarországon elsőként az utcákon elhelyezett becsületkasszás dobozokból is hozzá lehetett jutni a hetente ötször megjelenő újsághoz. Az akkor országos hírként is beharangozott rendszerről azonban kiderült, a nálunk fejlettebb kultúrájú országokban működő rendszer idehaza egyelőre nem igazán életképes, így maradt ismét a hagyományos terjesztés.

A nyolc oldal azonban kezdett egyre szűkösebbé válni, elkészült a Hídlap új koncepciója: egy olyan színes, olvasmányos, kulturális-közéleti magazin, amely továbbra is elsősorban az itt élőkre koncentrál. Hosszú egyeztetések után, és a grafikai tervezést követően, az olvasók előbb Esztergomban vehették kézbe 2007. augusztus 18-án a megújult Hídlapot, amely 32 színes oldalon próbálta megkedveltetni magát az olvasókkal - sikerrel.

Nem egészen egy év múlva, 2008. júniusában a Hídlap visszatért a gyökereihez, ismét „kimozdult" Esztergomból: a példányszám 13 ezerről 30 ezerre (napjainkban már 35 ezerre) emelkedett, és Esztergomon kívül Párkány, Dorog és további egy tucatnyi településre jut el minden héten.

A Hídlap ismertsége fokozatosan nőtt a lap fejlődésével párhuzamosan - ebben jelentős szerepet játszott az egyre látogatottabb portál is - és egyre több közismert publicista, szakember csatlakozott külsős újságíróként a laphoz, többek között Bod Péter Ákos közgazdász, a Nemzeti Bank korábbi elnöke, Bayer Zsolt újságíró, vagy éppen az egykori Ludas Matyi szerzői gárdájához tartozott Dallos Jenő karikaturista.

A lapnál számos, országosan elismert szakember fordult meg az évek alatt, és sok olyan újságíró, aki ebben a kis vidéki műhelyben találkozott először ezzel a szakmával. Sokan közülük ma már más lapok szerkesztői, főszerkesztői, többen országos médiumnál (újságnál, televíziónál, rádiónál) dolgoznak, és büszkék esztergomi gyökereikre.

A jelenlegi gárda tagjai közül többen írnak országos lapokba, ami azt is jelzi a lapnál nevelkedett újságíróknak, hogy a Hídlap - különösen a most elnyert díjjal - remek ugródeszka lehet mindenki számára. Az újságírók többsége Esztergomban, a Pázmány Péter Egyetem Vitéz János karán végzett, hogy azt követően az ott megszerzett elméleti tudást a Hídlapnál kamatoztathassa a gyakorlatban.

Esztergom támogatása, Meggyes Tamás polgármester mindenkori kiállása mellett mindebben komoly szerepe volt azoknak, akik tudásukat, tapasztalatukat adták a Hídlaphoz, akik a szakma fortélyain kívül arra a bizonyos szakmai alázatra is okították az ifjonc hírlapírókat, amely nélkül színvonalas, szórakoztató, hiteles újságot nem lehet készíteni.

A „Pátriánk" Helyi Sajtó Díj zsűri tagja volt: Tripolszky László, a Sajtószakszervezet elnöke, L. Gyöngyösi Zsuzsanna, a Független Újságírók Szövetségének elnöke, Kósa Csaba, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke, Kleer László, a MÚOSZ Helyi Sajtó Szakosztályának elnöke, Czifrik Balázs, a Szabad Föld főszerkesztő-helyettese és Kriaszter Attila, a Studio Metropolitana Városfejlesztő Műhely képviselője.

(forrás)