Innovatív megoldásokkal a határon átnyúló együttműködések fejlesztéséért
Közélet
2009. ápr. 14.

<p>A portugáliai Chávesben került sor a párizsi Mission Opérationnelle Transfrontalière (MOT) által vezetett EGTC-projekt első tematikus szemináriumára. A 22 000-es határtelepülés művelődési központjában mintegy 100 fős nemzetközi hallgatóság előtt négy határ menti együttműködés mutatkozhatott be, köztük az Ister-Granum EGTC.</p>

Az URBACT-program által támogatott EGTC („Expertising Governance for Transfrontier Conurbations”) elnevezésű projekt célja annak vizsgálata, hogy miként növelhető a határtérségek versenyképessége állandó intézményi háttér megteremtésével. Maga a projektcím is egyértelműen utal a legújabb uniós vívmányra, az EGTC-re (European Grouping of Territorial Cooperation: európai területi együttműködési csoportosulás). Az EGTC-k önálló jogi személyiséggel rendelkeznek, saját alkalmazottaik lehetnek (ezt eddig valamelyik határtelepülésnek vagy alapítványnak stb. kellett felvállalni), saját intézményeket alapíthatnak és határon átnyúló közös vállalkozásokat is indíthatnak. Az ilyen és ehhez hasonló megoldások segíthetnek az általában periférikus helyzetű határ menti agglomerációknak, hogy a centrumokban fekvő városi térségekhez hasonló fejlettséget érhessenek el. Ezek a kezdeményezések ugyanakkor számos kérdést is felvetnek: míg egy adott állam centrális elhelyezkedésű agglomerációi egynemű kulturális-nyelvi-jogi környezetben működnek, az ilyen határon átnyúló szerveződések mindig multikulturális közeget tételeznek fel, nyelvi, kulturális, jogi stb. különbségekkel.

A MOT által kezdeményezett projekt lényegében ezeket a problémákat járja körül, és igyekszik az érintett tagállamok és az Európai Unió döntéshozói számára megoldásokat javasolni a ma még meglévő akadályok felszámolása érdekében.

A március 12-i chávesi szemináriumon – amelynek témája a határon átnyúló együttműködések irányítása volt – több innovatív megoldást is hallhattak a megjelentek. Az Odera-Frankfurt (Németország) és Slubice (Lengyelország) közti együttműködés például nyelvtanfolyamot szervez a határtérség 120 döntéshozója számára, a kommunikáció elősegítése céljából. Idén júniusban rendezik meg a Jövő Konferenciát, amelyre a határ mindkét oldaláról összesen 200 embert várnak. A konferencia célja a 2020-ig terjedő időszak stratégiai céljainak közös megrajzolása.

A vendéglátók és a spanyolországi Verín község egy szociálisan szabad zónát szeretne kialakítani. A zóna lényege, hogy a határ két oldalán élők ugyanazon szolgáltatásokat vehessék igénybe, függetlenül attól, hogy portugál vagy spanyol állampolgárok-e.

Az Ister-Granum EGTC-t Lunk Tamás, a helyi URBACT-támogató csoport vezetője és Ocskay Gyula az Ister-Granum Eurorégió Fejlesztési Ügynökség Kht. ügyvezetője mutatta be. Beszámoltak az Európai Unió második EGTC-jének bejegyeztetése körüli bonyodalmakról, és ismertették az új szervezet intézményi struktúráját. A szemináriumon nagy visszhangot váltott ki az Esztergom által létrehozott Ister-Granum Szolidaritási Alap és a tervezett regionális fejlesztési alap. Az EGTC jelenlegi hiányosságaira konkrét megoldási javaslatokat is megismerhetett a közönség, amelyeket az esztergomi helyi támogató csoport február 27-i ülésén állítottak össze a szakértők.

A projekt következő összejövetelére Baselben kerül sor. Addigra a felvetett javaslatokat egy tanulmány formájában kell elkészíteniük a projektben résztvevő partnereknek.

A projektről bővebb információ:

urbact.eu

(forrás)